Sæbe

Sæbehandling – eventuelt med lud. Lud og sæbe er en meget brugt kombination. Fra gammel tid blev gulve hvidskurede med sæbespåner og idéen var at mætte træet med sæbe så der ikke blev plads til skidt og snavs.Gulvene fik med tiden et gråhvidt udseende, men krævede stadig en omgang med skrup og sæbevand for at holde sig lyse og pæne. Man kan behandle gulve med
sæbe alene, men for at undgå gulning af træet hvis man ikke er påpasselig med at sæbehandle ofte, tilrådes at ludbehandle først.

Efter ludbehandlingen påføres den grundlæggende sæbebehandling mindst 3 – 4 gange med en dags mellemrum. Det må gerne være en fed blanding i starten, se på emballagen. Der kan bruges sæbespåner eller tilsvarende f.eks ludsæbe fra probat, faxe eller triptrap.Sæbehandling tilrådes ikke til løvtræsgulve eller parketgulve. Gulvet kan i begyndelsen være svært at vaske, fordi det ikke bliver helt glat før det er mættet med sæbe. Fordelen ved et sæbebehandlet gulv er at trykmærker og ridser rejser sig når gulvet vaskes.