Olie – natur

Olie – Oliebehandling – Oliering
Olie mætter gulvet og skaber en meget slidstærk som afskyer alt. Modsat lak som forsegler gulet så trænger olien ned i gulvet og mætter træet, herefter tørrer og hærder olien nede i træet, hvorfor der bliver en meget slidstærk overflade. Mange foretrækker et olieret gulv på grund af den varme overflade, og det at gulvet let kan repareres for skader.

Fordele ved olie
Fordelene ved et olieret gulv er, at gulvet opleves varmt og behageligt at gå på og olien giver en flot glød og understreger træfølelsen. Et olieret gulv kan senere lakeres eller males uden problemer, og med tiden får det en meget hård og slidstærk overflade. Med den rigtige vedligeholdelse har et olieret gulv en meget lang levetid. Der findes “hvid olie” som giver en kalkhvid og meget lys overflade, og “natur olie” som fremhæver træets struktur.

Ulemper ved olie
Ulemperne ved et olieret gulv er, at gulvet kræver en “tør” rengøring, det vil sige at rengøringen foretages med en meget tør gulvklud eller moppe og at der tørres efter. Olien trækker pigmenter op af træet og afslører hvis gulvet har skader og ujævnheder. Gulvet kan ikke ludbehandles eller indfarves med mindre at det afslibes først. Er gulvet af fyr, gran eller lærk bør det ludbehandles før olieringen, idet ludden fjerner fedtstoffer i træet så olien bedre trænger ned i træet og sikrer en bedre farvestabilitet. Et gulv som ikke ludbehandles først gulner hurtigt ved brug af natur olie eller får en grå og kedelig farve hvis der bruges hvidpigmenteret olie. Efter olieringen skal der går mindst 24 timer inden gulvet kan betrædes og der bør ventes 2 – 3 uger inden første vask. Det tilrådes at vaske gulvet i et specielt vaskemiddel til olierede trægulve som kan købes i farvehandlere, byggemarkeder og større supermarkeder. Gamle og udtørrede gulve skal, om nødvendigt, olieres af flere omgange for at blive tilstrækkeligt mættet.

Olie giver træet glød
Olie kan bruges på ubehandlede eller nyafslebne trægulve, både parket og massivt træ. Olien trækker ind i træet og fremhæver de enkelte stave og gulvplankers  naturlige nuancer. Gulvet får en rustik overflade med en usynlig hinde som er smuds- og vandafvisende. Resultatet bliver et levende og naturligt gulv som er let at vedligeholde.Der findes en indfarvet olie, som olierere og indfarver i éen arbejdsgang. Dermed kan du give et lyst gulv en ny og spændende farve.