Gulvbehandling

Gulvbehandling hedde også overfladebehandling, efterbehandling eller blot behandling af plankegulve. Den benyttes til at beskytte en nyslebet gulv overflade, og give det et nyt og smukt look. Vi er ekspert i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til dig. Ring eller skriv til os for en snak om dine trægulve samt muligheder.

Hvilken overflade skal man give dit trægulv?

Du kan vælge imellem lud, lak, olie eller voks som gulvbehandling til dit nye eller nyslebne gulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige metoder, og læs, hvordan vi gør. Når du i samarbejde med gulvfirmaet vælger overflade kan der tages hensyn til følgende:

  • Udseende
  • Slidstyrke
  • Rengøring
  • Pasning og pleje

De mest normale slags gulvbehandling er lak, lud, sæbe eller voks. Disse kan fås enten som hvide eller klare. Hvid sæbe, hvid olie og hvid lud er gode gulvbehandlinger.

Hvorfor skal vi efterbehandle plankegulve eller parket?

Et ubearbejdet plankegulv eller parketgulv kan hurtigt blive grimt af væske, snavs og slid. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor mange gange må du efterbehandle boligens gulv?

Hyppigheden af efterbehandling kommer an på gulvets brug samt pleje, vedligeholdelse og rengøring. Trægulvet må hyppigt vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det her.

Hvilke overvejelser bør du gøre dig, når du vælger behandling?

Når du skal vælge efterbehandling til dit pankegulv eller parket, bør du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på trægulvet, dørtrin, trappeopgange og andre steder. Trappeopgange slides eksempelvis hurtigere end parketgulve og plankegulve.
  • Hvilken træsort gulvet er produceret i.
  • Hvilket look og patina du ønsker, at gulvet skal have.
  • Uanset hvilken behandling du ønsker at anvende, må producentens foreskrifter følges detaljeret for at få et godt og stærkt resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

Når et parket eller plankegulv er ny afslebet, vil det vise sig som lyst og naturligt smukt . For at fastholde det lyse og kønne look, må der påføres en lud. Lud og ludbehandling afværger træets naturlige gulningsproces og kan foreslås til alle lyse parket- eller plankegulve.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som gulvbehandling, idet den ikke beskytter trægulvet. Derfor danner ludbehandling kun forudsætning for oliebehandling, lakering eller sæbebehandling.

Fordele ved ludbehandling er, at træet får det eftertragtede grå hvidlige og lyse sandskurede udseende og patina.

Rengøring udføres med hvidsæbe eller natursæbe. Sæbespåner giver det mest naturlige og rustikke look, og kan helt klart anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af gulv med en tyktflydende gulvsæbe

Har du et slidt, gammelt og rustikt massivt bræddegulv, er sæbebehandling en rigtig anvendelig overflade mulighed. Det skaber en flot, naturlig overflade på et nyafslebet massive bræddegulv. gulvsæben giver en holdbar og robust gulvflade, der er let at rengøre, pleje og vedligeholde. Almindeligvis påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Sæbebehandling har været brugt som overflade i mange hundrede år og generationer, og frembringer et naturligt flot patina. Det fordre dog ofte gulvvask, og er ikke så robust og slidstærk som oliebehadnling og lakering.

Når trægulvet er afslebet udføres en lud og ludbehandling. Herefter mættes træet med en tyk gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (natursæbe – hvidsæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos byggemarkeder, supermarkeder og farvehandlere.

Fordele: Et sæbebehandlet gulv har i særdeleshed den fordel, at mindre hakker og trykmærker kan ’rejse’ sig igen ved gulvvask. Derefter bliver træet som nyt igen.

Gulvvask udføres med en gulvsæbe for at træet når som helst er mættet. Et nyafslebet og nybehandlet plankegulv eller parketgulv vaskes 4 – 5 gange med en ekstra fed blanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning. brug aldrig affedtende rengøringsmidler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Ønsker du at behandle dit plankegulve eller parketgulv med olie, vil gulvsliberen benytte hærdende olie. Hærdende olie er iblandet en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en hård og slidstærk overflade. Hærdende olie fås med og uden hvidpigment.

Olie frembringer træet en flot, dyb og honningfarvet gulvbehandling. Hvid olie giver træet det eftertragtede og smukke look, hvor naturolien udståler en varm glød.

Den hvide olie bruges på ludbehandlede lyse trægulve, til at styrke den hvide patina. Gulvolie giver trægulvet en billedskøn rustik og mat overflade, der er forholdsvis modstandsdygtig over for slid og smuds.

Oliebehandlingen tilfører en meget slidstærk overflade, som er let at opfriske og vedligeholde på områder med meget slitage, bl.a. gangbaner og rundt om spisebordet. Få en snak med din gulvfagmand eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit træværk.

Fordele ved olie er, at ridser og hakker let kan fjernes ved fugt eller damp. Dermed rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring foretages bedst med en sæbe som er beregnet til oliebehandlede trægulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, vedligeholder og rengør ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakbehandling giver en slidstærk behandling i mat, blank eller halvblank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny gang gulvlak inden det gamle laklag gennemslides. Et lakeret trægulv kan for det meste holde i flere år, inden det er nødvendigt at lakere igen.

Hvor mange år et lakeret trægulv holder, afhænger af sliddet samt hvilken type gulvlak der er brugt. Et lakeret trægulv er ret modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres bort. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak. Alle håndværkere benytter vandbaseret lak som er mat, slidstærk og miljøvenlig.

Fordelen ved lakbehandling er, at man får en meget robust gulvbehandling, som er nem at rengøre, pleje og vedligeholde.

Rengøring udføres bedst med et ph-neutralt og universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet moppe eller klud og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med epoxymalling eller alkyd

Få vil male et nyt eller nyafslebet gulv, siden træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget skadede trægulve kan maling være en praktisk og flot løsning.

Til trægulve med almindelig slid og brug, som for eksempel i soveværelset eller stuen, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større slidstyrke og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til f.eks et køkken eller vådrum.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,