Gulvafhøvling

Gulvafhøvling kommer i dybden
Selv de værste gulve forvandles til næsten nye med en gulvafhøvling.  Modsat gulvafslibning så kommer gulvafhøvling derimod i dybden. En gulvafhøvling er – som det lyder – en grove re metode, her høvler man typisk 2 – 4 mm af selve gulvet. Gulvafhøvlingsmaskinens valse  er fyldt med små knive som høvler spåner af gulvet.  En gulvafhøvling foretages typisk hvis der er gulve som bølger,  bulede gulve, skæve gulve eller såfremt gulvet er belagt med fernis o.l. Endvidere bruges gulvafhøvling ved såfremt der er niveauforskelle. Gulvet skal være fri for søm og nagler eller disse skal dykkes så meget, at de ikke ødelægger maskinens knive.

Gulvafhøvling kræver ekspertise
Det kræver ekspertise og års erfaring at bruge en afhøvlingsmaskine, idet operatøren skal have øje for differencer i gulvets overflade og kunne forudse mulige tilretninger og styre maskinen herefter. Inden gulvafhøvling er det vigtig at gennemgå gulvets beskaffenhed for vurdering af, om gulvets underlag er stabilt og om overfladen er intakt. Endvidere er det nødvendigt med en gennemgang af gulvets samlinger om der er nok slidlag for afhøvling. Såfremt der er nivelleringsmateriale på gulvet i form af spartelmasse, nivelleringsmasse, cement e.l. er det en individuel vurdering om gulvafhøvleren kan fjerne det. Som udgangspunkt skal enhver form for nivelleringsmateriale fjernes manuelt, men såfremt der kun er et papirstyndt lag kan det som hovedregel fjernes. Alternativt skal nivilleringsmateriale fjernes manuelt, hvilket kan være et stort arbejde.

Finish efter gulvafhøvling
Efter en gulvafhøvling så afslibes gulvet, for at få den rette finish, se gulvafslibning. Herefter kan gulvet efterbehandles med olie, lakeller lud. Ved gulvafhøvling er der kun ganske få støvgener, idet vores maskiner har indbygget støvsuger som suger 95 – 98 % af alt støvet. En lille smule meget fint støv vil der komme, men det er ikke meget mere end hvis en hvilken som helst anden håndværker har været og udføre sit arbejde.