Bejdse

Bejdset gulv – nyt og friskt!

Trægulve egner sig godt til bejdsning. Specielt egetræsgulve egner sig fortrindligt og giver mange fine nuancer. Det at indfarve et gulv med bejdse bygger på et samspil mellem overfladen at trægulvet og bejdsen. Bejdsen trænger ind i træet og indfarver det øverste trælag. Resultatet bliver en transperant toning af overfladen som fremhæver og forstærker det skønne ved gulvet.
Idet bejdsen er gennemsigtig påvirkes nuancen i høj grad af gulvets beskaffenhed, farve og struktur. De bløde dele af træveddet suger mere bejdse og bliver mørkere end de hårde områder som for eksempel ydertræet, åretegninger og knastområder. Idet der er stor forskel i træets egne farve, sturktur og hårdhed imellem de enkelte gulvbrædder/-planker/-stave kan den samme bejdsefarve variere meget afhængig af træet. Hvor kraftig bejdsefarven bliver afhænger af gulvets naturlige farve, hvor meget det suger og om bejdsen bliver påført med pensel, svamp, kost eller sprøjte. Det er en god idé at lave en udfaldsprøve for at finde den nøjagtige nuance.

Et bejdset gulv kan ikke “stå alene”, men skal mættes med olie eller forsegles med lak for at få en slidflade og gøre rengøring muligt.  Bejdse giver mange muligheder for farvevariationer og mønstre samtidigt med at træstrukturen forbliver synlig. Både eg, fyr og gran er godt egnet til bejdsning og har mange farvemuligheder. Når der bruges bejdse er det vigtigt, at gulvet er afslebet helt jævnt, idet hakker og ridser ellers bliver meget tydelige.